Πόσο τοξικό είναι το μπάνιο σας; Έρευνα – σοκ στις HΠA: καρκινογόνα κοκτέιλ στα καλλυντικά.Διαβάστε και θα πάθετε πλάκα ...

Δηλητηριώδη καθημερινά καλλυντικά μας υπόσχονται καλύτερη ζωή και προετοιμάζουν τον θάνατο μας! Δείτε τα!
Έρευνα – σοκ στις HΠA: καρκινογόνα κοκτέιλ στα καλλυντικά
PAT THOMAS
 Κρέμες σώματος, αφρόλουτρα, βαφές μαλλιών, σαμπουάν, αποσμητικά… Ο κατάλογος είναι μακρύς. Πόσα καλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιούμε καθημερινά και πόσο ασφαλή είναι για την υγεία μας; Πολλά από αυτά δεν έχουν καν δοκιμαστεί ώστε να επιβεβαιωθεί ότι είναι απολύτως ακίνδυνα. Δείτε τον παρακάτω πίνακα.





Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά εννέα κατά μέσο όρο είναι τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όλα μαζί, περιέχουν 126 διαφορετικά συστατικά. Πολλά από αυτά μάλιστα δεν έχουν δοκιμαστεί ώστε να διαπιστωθεί η αντίδραση του δέρματος – για παράδειγμα, αν προκαλούν ερυθρότητα ή εξανθήματα – και οι μακροχρόνιες επιδράσεις τους στον άνθρωπο ή στο περιβάλλον.

Λόγω της απουσίας αυτών των ελέγχων, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σε μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο, εξέδωσε προειδοποίηση στη βιομηχανία καλλυντικών ότι… είναι καιρός να αρχίσει να ενημερώνει τους καταναλωτές ότι τα περισσότερα είδη προσωπικής φροντίδας δεν έχουν δοκιμαστεί για την ασφάλειά τους. Αυτό που κυρίως απασχολεί τους επιστήμονες στη FDA και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι οι τυχόν επιδράσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον από την τακτική χρήση αυτού του «κοκτέιλ» των καλλυντικών. Πολλές από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των καλλυντικών προϊόντων απορροφώνται από το σώμα και στη συνέχεια μπορεί να αποθηκευτούν στον λιπώδη ιστό, στο συκώτι, τους νεφρούς, τα όργανα αναπαραγωγής και τον εγκέφαλο. ΣΥΣΣΩΡΕΎΟΝΤΑΙ !




Υστερία; H βιομηχανία καλλυντικών κάνει λόγο για αδικαιολόγητη υστερία, όμως οι επιστήμονες απαντούν ότι εντοπίζουν βιομηχανικούς πλαστικοποιητές όπως τα φθαλάτη στα ούρα, συντηρητικά (όπως οι παραβένες) σε ιστό όγκων μαστού, αντιμικροβιακές (Triclosan) αλλά και χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αρωματοβιομηχανία (π.χ. ξυλένιο) σε μητρικό γάλα. Άλλωστε, η ιατρική έρευνα έχει αποδείξει ότι τα αρώματα μπορεί να συνδεθούν με το άσθμα, οι καθαριστικές ουσίες στα σαμπουάν μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον ιστό του ματιού, ενώ οι βαφές μαλλιών πιστεύεται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη αλλά και λεμφώματος. Κι αν όλα αυτά σάς φαίνονται πολύ δραματικά, ρίξτε μια ματιά στους πίνακες…

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στα Νέα το Σαββατοκύριακο, μεταξύ 12 και 13 του Φεβρουαρίου του 2005. Απο τότε δεν έγινε τίποτα για να σταματήσει αυτό το τρομερό σκάνδαλο. Μωρά αλείφονται απο τις ανυποψίαστες μαμάδες με τρυφερά αρωματικά φαινομενικά αγνά προϊόντα Άνθρωποι τυπικοί στην πρόληψη της υγείας τους φροντίζουν την στοματική υγιεινή τους, κορίτσια ακούνε τα περιοδικά life style και επιμένουν να φροντίζουν τα μαλλιά τους με “περιποιητικά” προϊόντα για λάμψη και υγεία! Η μεγάλη κοροϊδία βρίσκεται στο γεγονός ότι όχι μόνο αυτά τα προϊόντα εξακολουθούν και πωλούνται σε όλον τον πλανήτη, ότι όχι μόνο πλασάρονται ως δείκτες της κοινωνικής μας καταξίωσης, αλλά μας υπόσχονται και το κυριότερο αγαθό. Την υγεία. Και παίζουν μαζί της, σαν να ήμαστε ήρωες σε video game.

Στην "τροφή" σας έχουμε εφιστήσει την προσοχή, ούκ ολίγες φορές, αλλά σας προτείνουμε συνεχόμενα και φυσικές λύσεις, δείτε:
Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά. Αναγνωρίστε τα!

Χημικα Συντηρητικα - Parabens και καλλυντικά.

Αποσμητικά και Ανθιδρωτικά... δηλητήρια και λύσεις!

Βαφές μαλλιών: τι κρύβεται πίσω από τη λάμψη;

Με τι, δηλητήρια, πλένουμε τα δόντια μας;

Για να πάψετε να δηλητηριάζεστε με τα προϊόντα του εμπορίου, ψάξτε ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ






Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά. Αναγνωρίστε τα!
  

Από το Νόμο (1/11/98) όλα τα καλλυντικά πρέπει να αναγράφουν ΟΛΑ τα συστατικά που περιέχουν στην ετικέτα τους. Αλλά οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν ιδέα τι σημαίνουν αυτά τα χημικά ονόματα. Ορισμένα προϊόντα που ακούγονται ή φαίνονται φυτικά στο μπροστινό μέρος της ετικέτας, μόνο φυτικά δεν είναι όταν διαβάσουμε τη λίστα με τα συστατικά (τα μικρά γράμματα) στο πίσω μέρος του προϊόντος.
Πάνω από 10,000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι. Πολλά από αυτά όμως δεν είναι τόσο «αθώα».

Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά που πρέπει να ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ
«Τα περισσότερα συνθετικά χημικά γύρω μας είναι τοξικά. Ακούμε τη λέξη «τοξικό» τόσο συχνά που έχει χάσει πια το νόημά της. Αλλά «τοξικό» σημαίνει δηλητηριώδες. Οτιδήποτε είναι «ικανό να καταστρέψει ζωή».
«Περικυκλωμένοι όπως είμαστε με τοξικά προϊόντα είναι σημαντικό να μελετάμε τις ετικέτες τους, να λαμβάνουμε υπόψη τις συνέπειες που έχουν στην ΥΓΕΙΑ μας και να τα πετάμε, προτιμώντας άλλα πιο ασφαλή προϊόντα».
Δείτε:
Διάβασε τις ετικέτες σωστά...
Nina Silver PhD

Aceton – Ακετόνη
Το γνωστό «ασετόν» που χρησιμοποιείται ως διαλύτης για τα βερνίκια νυχιών, συγκαταλέγεται σε λίστες επικίνδυνων ουσιών. Προκαλεί ξηροστομία, ζαλάδα, ναυτία, δυσκολία στην ομιλία και σε ακραίες περιπτώσεις κώμα. Λειτουργεί ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).

Aluminium Allantoinate, Aluminum Carbonate, Aluminium Chloride –Συνθέσεις αλουμινίου
Ένα πολύ κοινό συστατικό που χρησιμοποιείται σε αποσμητικά και αντι-ιδρωτικά. Οι συνθέσεις αλουμινίου μπορούν κυριολεκτικά να σταματήσουν την φυσική διαδικασία εφίδρωσης του σώματος. Μπορούν να συρρικνώσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και να μπλοκάρουν τους πόρους. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ενοχοποιούνται για την ασθένεια Alzheimer’s. Πρέπει να τα αποφεύγουμε και ιδιαίτερα οι γυναίκες όπου τα χημικά που βάζουν στις μασχάλες φτάνουν μέσω των αδένων στο στήθος και συσσωρεύονται.
Δείτε:
Αλουμίνιο και υγεία.

Είναι το Aποσμητικό σας Τοξικό;

Αποσμητικά και Ανθιδρωτικά... δηλητήρια και λύσεις!

Ammonium Hydroxide Compounds – Συνθέσεις αμμωνίας
Πολλές συνθέσεις αμμωνίας χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Είναι τοξικές και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους. Μακροχρόνια επαφή μπορεί να προκαλέσει βήχα, ανακοπή της αναπνοής με αποτέλεσμα πνευμονικό οίδημα, που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Πρέπει να τις αποφεύγουμε.

Benzophenone – Βανζοφαινόνη – Benzene, Benzylphenyl, Ketone
Χρησιμοποιείται ευρέως σε αντιηλιακά, σαμπουάν, καθαριστικά και αρώματα. Ερεθιστικό για τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Βλαβερό με την εισπνοή, την κατάποση ή την απορρόφηση από το δέρμα. Συγκαταλέγεται στη λίστα επικίνδυνων χημικών ουσιών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Οργάνωση για τη φύση WWF και υπολείμματά του βρέθηκαν στο μητρικό γάλα.
Δείτε:
Χημικα Συντηρητικα - Parabens και καλλυντικά.

Benzyl Acetate – Οξικό Βενζύλιο
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι καρκινογόνος ουσία (καρκίνος του παγκρέατος). Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα, βήχα και συστημικές αντιδράσεις. Τοξικό.

Benzyl Alcohol - Βενζυλική Αλκοόλη
Πετροχημικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Απορροφάται από το δέρμα πολύ εύκολα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, πονοκεφάλους, ναυτία, εμετό, ζαλάδα, πτώση της πίεσης του αίματος, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε ακραίες περιπτώσεις διακοπή της αναπνοής και θάνατο.

BHT: Butulated Hydroxutoluene – Βουτίλιο Υδροτολονόλιο
Είναι συθετικό συστατικό (από πετρέλαιο). Περιέχεται σε υδατικές κρέμες, ορούς ενυδάτωσης και γενικά στα καλλυντικά σαν αντιοξειδωτικό. Είναι εξαιρετικά φωτοευαίσθητο και προκαλεί μεγάλους ερεθισμούς με την έκθεση στον ήλιο. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα, διαταραχές και ερεθισμούς στο πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα και κατ’ επέκταση στην καρδιά.
Ακόμα μπορεί να προκαλέσει αναπαραγωγικά προβλήματα και διαταραχές στο έμβρυο. Σε πειράματα που έγιναν, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
Η μεγάλη συσσώρευσή του προκαλεί γαστρεντερίτιδα, ναυτία, εμετούς και διάρροιες και γενικά ακραία προβλήματα υγείας. Ύποπτο για καρκινογένεση σε βαθμό επικινδυνότητας 3. Περιέχει τα επικίνδυνα συστατικά Cresol και Phenol, συστατικά που κατηγοριοποιούνται για πολλά προβλήματα υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Cocamide DEA – Αμίδια κόκκου υδροξυκίθυλο
Ένα μείγμα από εθανολαμίνες από οξέα καρύδας που χρησιμοποιείται επειδή βγάζει σαπουνόφουσκες και κάνει πιο παχύρρευστα τα καλλυντικά ή σαμπουάν. Όμως επειδή αναμιγνύεται με συνθετικά χημικά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και ξηρότητα στο δέρμα και στα μαλλιά. Είναι τοξικό.

Diethanolamine (DEA) – Διαιθανολαμίνη
Συχνά χρησιμοποιείται στα καλλυντικά σαν εξισορροπιστής του pH. Επίσης χρησιμοποιείται σε πολλά λιπαρά οξέα για να μετατρέψει το οξύ σε άλλους (Stearate) το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται σα βάση στο γαλάκτωμα.Το συστατικό αυτό προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα. Τοξικό αν χρησιμοποιείται για μεγάλη χρονική περίοδο. Πιθανός παράγοντας καρκινογένεσης.

DMDM Hydantoin
Χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος και των νυχιών, προκαλώντας αλλεργίες, ισχυρούς πόνους και καρκίνο.

EDTA Ethylenedinitrilo - Edetic Arid
Συνθετικό χημικό που χρησιμοποιείται για μαλακτικό νερού και σαν αντιοξειδωτικό. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και είναι τοξικό. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατατάσσει στις τερατογενείς ουσίες.

Fluoride – Φθόριο
Είναι δηλητήριο. Πριν δεκαετίες το φθόριο χρησιμοποιείτο σαν δηλητήριο για τα ποντίκια, αρουραίους. Καταστρέφει την ακετυλοχολίνη (μια ουσία που είναι υπεύθυνη για τη μεταβίβαση του νευρικού συστήματος) με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται το αίσθημα του πόνου από τα δόντια στον εγκέφαλο. Όσο λιγότερη ακετυλοχολίνη υπάρχει στον οργανισμό τόσο λιγότερη είναι η ικανότητα μνήμης. (Πρόβλημα στην κυκλοφορία εντολών). Η νόσος Alzheimer οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή ακετυλοχολίνης. Το 50% του φθορίου απορροφάται από τα αιμοφόρα αγγεία στο στόμα και συσσωρεύεται κυρίως στα κόκαλα και στα δόντια. Η επίδρασή του στα κόκαλα είναι άμεση και οδηγεί σε οστεοπόρωση και αρθρίτιδα. Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιείτο από τους Γερμανούς στους φυλακισμένους με αποτέλεσμα νωθρότητα, μειωμένη αντίληψη και σκέψη. Από το 1990 το φθόριο έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος. Η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας κατέταξε το φθόριο ως μη αποδεκτό οδοντικό φάρμακο, λόγω της υψηλής τοξικότητάς του. Έρευνες έδειξαν ότι αν ένα παιδί καταναλώσει 50ml οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο μπορεί να πεθάνει. Εσείς θα συνεχίσετε να έχετε την οδοντόκρεμα σας στον νιπτήρα σας;
Δείτε αναλυτικότερα:
Το Φθόριο και οι επιπτώσεις στην υγεία μας. Μέρος 1ο. (Βίντεο)

Φθόριο: δηλητήριο στην οδοντόπαστα & το νερό. Μέρος 2ο.

Με τι, δηλητήρια, πλένουμε τα δόντια μας;
Formaldehyde – Φορμόλη – Φορμαλδεΰδη
Χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό και μικροβιοκτόνο. Συνήθως παράγωγά του χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά γιατί το ίδιο μυρίζει πολύ έντονα. (Χρησιμοποιείται για την ταρίχευση νεκρών, πουλιών και ζώων) προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, πιθανό καρκινογόνο, σίγουρα τοξικό.

Imidazolidinyl Urea και Diazolidinyl Urea – Ιμιδαζολινική Ουρία
Αυτά είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιημένα συντηρητικά μετά τα Parabens. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας προκαλούν δερματίτιδα, ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από 10ο C ελευθερώνουν φορμόλη (ταριχευτικό υγρό που χρησιμοποιείται στα πτώματα). Αυτά τα χημικά είναι τοξικά.

Isopropyl Alcohol – Ισοπροπυλική Αλκοόλη

Propyl Alcohol – Propanol
Χημική ουσία από πετρέλαιο. Χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου. Ερεθίζει τα μάτια, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ερεθίζει το δέρμα, προκαλεί κοκκινίλες και πόνο. Με την αναπνοή αυτής της ουσίας έχουμε συμπτώματα ζαλάδας, πονοκεφάλους, αναισθησία, ακόμα και θάνατο. Άτομα με ευαισθησίες στο δέρμα, προβλήματα νεφρών, συκωτιού, καρδιάς και κυκλοφορικά είναι πιο ευάλωτα τοξικά. Μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση.
Magnesium Nitrate – Μαγνισιονατρικό Άλας
Επικίνδυνο εύφλεκτο υλικό – Προκαλεί ερεθισμούς και εγκαύματα στο δέρμα. Με την αναπνοή έχουμε έντονο βήχα – αδύνατη αναπνοή. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια ακόμα και προσωρινά προβλήματα στην όραση. Χρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, διανοητικά προβλήματα. Μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στα διάφορα όργανα του οργανισμού.




Mineral Oil – Μεταλλικό Έλαιο
Σε κρέμες χειλιών, ματιών, χεριών, σώματος, υδατικές κρέμες, μέϊκαπ, προϊόντα μαλλιών κλπ. Καλύπτει το δέρμα με ένα λεπτό (σαν μεμβράνη) στρώμα (κυριολεκτικά), εμποδίζοντας την ικανότητά του να αναπνέει, να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες, να ενυδατώνεται και να δημιουργεί νέα υγιή κύτταρα. Συχνές αντιδράσεις είναι μαύρα στίγματα, σπιθουράκια, αφυδάτωση, φωτοευαισθησία (υπερευαισθησία στον ήλιο – πανάδες), πρόωρη γήρανση του δέρματος. Καρδιολογικές διαταραχές. Αλλεργικές διαταραχές. Διαταραχές στο αμυντικό σύστημα, κατάθλιψη του κεντρικού συστήματος. Βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι. Δυσκολία στην αναπνοή.

Methyl – Propyl, Butyl, Ethyl Paraben – Παραβένες
Χρησιμοποιούνται για την αναστολή μικροβίων και για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Αν και είναι γνωστό ότι είναι πολύ τοξικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα. Έχουν προκαλέσει αλλεργίες και δερματίτιδες. Επιστημονικές έρευνες του πανεπιστημίου Brunel έχουν αποδείξει ότι μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα. Μέσα στο σώμα λειτουργούν σαν ξένη θηλυκή ορμόνη προκαλώντας μείωση της δύναμης του σπέρματος, καρκίνο στους όρχεις, δυσμορφίες στο πέος, και άλλες διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα στους άνδρες και καρκίνο στο στήθος της γυναίκας. (Σχόλιο "τροφής": Μην σας παραξενεύουν τα διαφορετικά ονόματα, ξέρουν τι κάνουν, "Έσπασαν" τα parabens, σε διάφορα ονόματα, έτσι ώστε να μπορούν να προσθέσουν περισσότερα από ένα και να είναι και κάτω από τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας το καθένα. Έτσι παράγονται καθ`όλα "νόμιμα" προϊόντα, όλα μαζί όμως είναι πάνω και μάλιστα πολύ πάνω από τα όρια!!).
Ξανά δείτε: Χημικα Συντηρητικα - Parabens και καλλυντικά.

Nylon 12 (Polyamide) – Νάϊλον 12 – Πολυαμίδιο
Προκαλεί δερματίτιδες, ερεθισμούς και εγκαύματα στα μάτια. Προβλήματα στην όραση. Συγκαταλέγεται μεταξύ των συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση. (Π.Ο.Υ.)

Paraffinium Liquidium – Παραφίνη – Παράγωγο πετρελαίου
Χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά, κραγιόν, κρέμες κλπ. Τοξικό. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, σε επαφή με το δέρμα προκαλεί δερματίτιδα, πονοκεφάλους, ζαλάδες, αναισθησία. Παρόμοια συμπτώματα με το Mineral Oil.

Petrolatum – Πετρελαιώδες – Μεταλλικό Έλαιο
Είναι ένα μεταλλικό έλαιο και προκαλεί πολλά προβλήματα όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα. Προκαλεί φωτοευαισθησία (κάνει τον ήλιο πιο επικίνδυνο στο δέρμα), έχει την τάση να εμποδίζει την λειτουργία του φυσικού μηχανισμού του σώματος και οδηγεί στην αφυδάτωση και ξεφλούδισμα του δέρματος. Αγοράζουμε ένα προϊόν που προκαλεί τις ιδιότητες που λέει ότι ανακουφίζει. Χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες καλλυντικών γιατί είναι απίθανα φτηνό συστατικό. Παρόμοια συμπτώματα με το Mineral Oil.

Polyvinyl Purrolidone (PVP) – Πολυβινιλιοπυρολιντόν
Βλαβερό με την εισπνοή ή με την απορρόφησή του από το δέρμα. Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια. Ερεθίζει τις βλενώδεις μεμβράνες και το άνω αναπνευστικό σύστημα. Ανήκει στην κατηγορία Γ με την ένδειξη τερατογένεσης στα ζώα.
Συγκαταλέγεται μεταξύ των συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση. Αποφεύγεται την επαφή με το προϊόν και την εισπνοή.

Propylene Glycol – Προπυλενογλυκόλη
Μια σύνθετη πετροχημική ανάμιξη που χρησιμοποιείται σαν υγραντικό. Είναι φθηνό και ευρέως διαθέσιμο συστατικό. Είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές και τοξικές αντιδράσεις. Είναι πρωταρχικό ερεθιστικό του δέρματος ακόμα και σε πολύ μικρό ποσοστό συμπύκνωσης. Η λειτουργία του είναι να απορροφά την υγρασία από το δέρμα «κλέβοντάς» την από το χαμηλό στρώμα για να τη φέρνει στην επιφάνεια. Χρησιμοποιείται πολύ σε βιομηχανικά προϊόντα, όπως το υγρό φρένων και αντιψυκτικό υγρό για αυτοκίνητα ή για βαφές. Το συγκεκριμένο προϊόν αναφέρεται ότι μπορεί να προκαλέσει ανωμαλία στο συκώτι ή ακόμα και καταστροφή των νεφρών.

Propyl Gallate – Προπύλιο – Εστέρας γαλλικού οξέως
Αντιοξειδωτικό. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι τοξικό.

PUP/VA Copolymer PUP/VA – Συμπολιμεριστής
Ένα χημικό από πετρέλαιο. Χρησιμοποιείται στο σπρέυ μαλλιών, τζελ και άλλα καλλυντικά. Θεωρείται τοξικό γιατί σε ανθρώπους με ευαισθησία στους πνεύμονες έχουν βρεθεί μόρια του συστατικού αυτού.

Poly – Quaternium – Κουατέρνιο
Είναι παράγωγο αμμωνίας που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, τριχόπτωση, ξεφλούδισμα στο δέρμα και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι τοξικό.




Sodium C 14-16 Olefin Sulfonate – Ολεφινικό Σουλφίδιο
Χρησιμοποιούνται στα σαμπουάν και άλλα καλλυντικά σαν υγραντικά. Είναι παράγωγα πετρελαίου και είναι τοξικές.
Δείτε:
Σαμπουάν και αφρόλουτρο, εύκολα και υγιεινά και Ξεχνάμε τα parabens!

Δώστε τέλος στα χημικά και πανάκριβα σαμπουάν! Φτιάξτε μόνοι σας σαμπουάν με Χαμομήλι ή με αιθέρια έλαια!
Stearalkonium Chloride – Στερεατικό Χλωρίδιο
Ένα χημικό που χρησιμοποιείται σε μαλακτικά μαλλιών και κρέμες προσώπου. Δημιουργήθηκε αρχικά από την βιομηχανία για μαλακτικό ρούχων. Είναι πολύ πιο φθηνό από φυτικά εκχυλίσματα που πραγματικά βοηθάνε τα μαλλιά και το δέρμα. Είναι τοξικό.


Sodium Hydroxide – Καυστικό Νάτριο

Περιέχεται σε πούδρες, σαπούνια, σαμπουάν, προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά, αφρούς ξυρίσματος, υδατικές κρέμες κλπ. Απορροφάει νερό γρήγορα. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό αποχετεύσεων. Η χρήση του για τον καθαρισμό αποχετεύσεων σε συμπύκνωση πάνω από 10% έχει απαγορευτεί στην Αμερική. Προκαλεί δερματίτιδα, ενώ η εισαγωγή του στο σώμα προκαλεί εμετό, σωματική εξάντληση και κατάρρευση του σώματος. Με την εισπνοή του προκαλούνται βλάβες στα πνευμόνια.

Sodium Lauryl Sulphate – Sodium Laureth Sulphate
Μπορεί να είναι συνθετικής (από πετρέλαιο) ή φυτικής προέλευσης (από καρύδα) ανάλογα με τη φιλοσοφία της εταιρίας. Χρησιμοποιείται στα σαμπουάν και άλλα καλλυντικά σαν καθαριστικό. Το χημικό προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, εξανθήματα και φαγούρες στο δέρμα, τριχόπτωση, πιτυρίδα και αλλεργικές αντιδράσεις.

Triethanolamine (TEA) – Τριαιθανολαμίνη
Συχνά χρησιμοποιείται στα καλλυντικά σαν εξισορροποιητής του pH. Επίσης χρησιμοποιείται σε πολλά λιπαρά οξέα σε άλας (stearate) το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται σαν βάση για γαλάκτωμα. Το συστατικό αυτό προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, προβλήματα στα μάτια, αφυδάτωση στα μαλλιά και στο δέρμα. Μπορεί να είναι τοξικό αν χρησιμοποιείται για μεγάλη χρονική περίοδο.




Fragrance – Parfum – Συνθετικά αρώματα
Τα συνθετικά αρώματα που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά μπορεί να έχουν μέχρι και 600 διαφορετικά συστατικά. Το 95% από αυτά είναι από πετρέλαιο. Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε ποια είναι αυτά τα συστατικά καθώς η ετικέτα λέει απλά Parfum ή Fragrance (άρωμα). Μερικά από τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι ουσίες είναι πονοκεφάλους, εξανθήματα, φαγούρες, κοκκινίλες, βήχα, άσθμα, τάσεις για εμετό, πολλά έχουν «ναρκωτική» επίδραση. Πολλά από τα χημικά που είναι στα συνθετικά αρώματα είναι τα ίδια με αυτά στον καπνό του τσιγάρου που είναι καρκινογόνα. Αν ένα καλλυντικό έχει τη λέξη Fragrance ή Parfum (άρωμα) δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε.
Πάρτε και ένα... άρωμα τοξίνης, από την φωτογραφία δίπλα.

F&DC – C.I. – Κωδικοί χρώματος – Συνθετικά χρώματα
Τα συνθετικά χρώματα που χρησιμοποιούνται για να κάνουν ένα προϊόν «όμορφο» πρέπει να τα αποφεύγουμε πάση θυσία όπως και τις βαφές των μαλλιών. Αναγράφονται σανFD&C ή D&C και ακολουθεί ένα χρώμα και ένας αριθμός. Για παράδειγμα FD&C ή D&C ή C.I. 77496. Συνήθως προέρχονται από πίσσα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι παράγοντες που προκαλούν καρκίνο. Επίσης προκαλούν δερματοπάθειες και ελάττωση των επιπέδων οξυγόνου στο σώμα. Αν ένα καλλυντικό το έχει μέσα δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε.


Tallow (Sodium Tallowed, Tallow Amine Oxide)
Λίπος από λιπώδεις ιστούς βοοειδών και προβάτων. Χρησιμοποιείται ευρέως στα κοινά σαπούνια, αφρούς ξυρίσματος, κραγιόν, σαμπουάν κλπ. Άγευστο και άοσμο συστατικό, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και έκζεμα. Σημειώνεται ότι οι τοξίνες και οι διοξίνες συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες στους λιπώδεις ιστούς των ζώων με αποτέλεσμα η χρήση του συστατικού αυτού στα διάφορα προϊόντα να αποτελεί κίνδυνο μεταφοράς των επικίνδυνων χημικών στον ανθρώπινο οργανισμό.
Δείτε:
Oι εταιρείες των οποίων τα κραγιόν περιέχουν μόλυβδο! Κάντε το τεστ.




Προϊόντα για μωρά και μικρά παιδιά
Προϊόντα ειδικά για παιδιά συμπεριλαμβάνουν λάδια, σαμπουάν, πούδρες, σαπούνια, λοσιόν και κρέμες. Υπάρχουν πολύ λίγα φυτικά προϊόντα, γι’ αυτό χρειάζεται πολύ προσοχή να τα επιλέγουμε διαβάζοντας προσεκτικά τη λίστα συστατικών στην ετικέτα. (Πλέον δεν είναι τόσο λίγα, πρέπει δε να διευκρινιστεί και η διαφορά μεταξύ φυτικού, το οποίο έχει ως βάση φυτικές ουσίες, αλλά και συνθετικά σε μικρότερο βαθμό, και στα βιολογικά, τα οποία είναι καθαρά, μόνον από φυτικές πηγές.) Για παράδειγμα, τα σαμπουάν που ισχυρίζονται ότι δεν προκαλούν «δάκρυα» όταν μπαίνουν στα μάτια των παιδιών πρέπει ν’ αποφεύγονται γιατί περιέχουν χημικά ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΑ και μπορεί να είναι επικίνδυνα. Το δάκρυσμα είναι μια σημαντική φυσιολογική διαδικασία που δείχνει ότι το μάτι κινδυνεύει και δεν πρέπει να εμποδίζεται με χημικά. Τα συνθετικά χημικά είναι ακόμη πιο τοξικά για μικρά παιδιά γι’ αυτό χρειάζεται να τα ελέγχουμε ώστε να τα προστατέψουμε.

Κίνδυνος για τους επαγγελματίες
Ακόμη σε άλλη έρευνα που έγινε, φάνηκε ότι οι αισθητικοί και οι κομμωτές που έρχονται σε συνεχή επαφή με καλλυντικά έχουν 2-4 φορές περισσότερες τοξίνες από τις γυναίκες που χρησιμοποιούν καλλυντικά συνεχώς, κάτι που θεωρείται φυσικό αποτέλεσμα με δεδομένο ότι τα περισσότερα καλλυντικά περιέχουν τοξικές ουσίες.

Τέλος, εκείνο που επισημαίνεται από διάφορους επιστήμονες, σε σχέση με τις απορίες που υπάρχουν από το καταναλωτικό κοινό, στο ΓΙΑΤΙ δεν έχουν ενημερωθεί μέχρι σήμερα για τα χημικά συστατικά που περιέχονται μέσα στα καλλυντικά, είναι ότι για να περάσει μια πληροφορία από την επιστημονική κοινότητα στο ευρύ κοινό χρειάζεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 20 χρόνων. Χρόνος ο οποίος τώρα μόλις συμπληρώνεται από τη στιγμή που υπήρξαν οι πρώτες υποψίες και έρευνες για τις παρενέργειες των καλλυντικών.

Ποτέ δεν θα τρώγαμε ούτε θα δίναμε στα παιδιά μας κοτόπουλο με διοξίνες, αλλαντικά με σαλμονέλα ή κρέας με νόσο «τρελής αγελάδας». Ούτε θα φορούσαμε γυαλιά που θα κάνανε κακό στην όρασή μας, όσο φθηνά και να ήταν γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα τα πληρώναμε όλα αυτά πολύ πιο ακριβά με την υγεία μας. Τώρα που ξέρουμε ότι υπάρχουν διάφορα συστατικά στα καλλυντικά που μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα και να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία μας… πώς μπορούμε να μην τα αποφύγουμε;
********************************************

Βαφές μαλλιών: τι κρύβεται πίσω από τη λάμψη;


Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα, αλλά και η βαθύτερη επιθυμία των ανθρώπων να είναι αρεστοί στους άλλους, οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε εκρηκτική αύξηση τη βιομηχανία καλλωπιστικών προϊόντων και τεχνικών. Ο τομέας των μαλλιών, όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τις εξελίξεις της εποχής και έτσι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών, αλλά τελευταία και των ανδρών, καταφεύγει στη βαφή τους, είτε για να κρύψει τα σημάδια του χρόνου, είτε για να βελτιώσει την εξωτερική του εμφάνιση.

Πώς δρουν οι βαφές μαλλιών;
Οι βαφές μαλλιών γενικά διακρίνονται στις προσωρινές, τις ημιμόνιμες και τις μόνιμες, που είναι και οι πιο συνηθισμένες. Οι μόνιμες βαφές αποτελούνται από ένα εξελικτικό γαλάκτωμα (developer) που εφαρμόζεται για τον αποχρωματισμό και την προετοιμασία των τριχών και μία κρέμα-βαφή, που περιέχει συνήθως αμμωνία, η οποία δίνει την επιθυμητή απόχρωση. Το εξελικτικό γαλάκτωμα περιέχει ως κύριο συστατικό οξυζενέ (hydrogen peroxide) και αναμειγνύεται με την κρέμα-βαφή λίγο πριν την εφαρμογή στα μαλλιά. Το μείγμα αυτό διαχέεται ανάμεσα στους άξονες των τριχών, εισέρχεται στο φλοιό τους, απομακρύνει τη φυσική χρωστική μελανίνη και την αντικαθιστά με την καινούρια απόχρωση. Μετά την εφαρμογή της βαφής, συνήθως συνιστάται η επάλειψη των μαλλιών με μαλακτική κρέμα, η οποία τα περιποιείται και τους δίνει λάμψη.

Ποιες ουσίες που περιέχονται σε βαφές είναι επικίνδυνες;
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μια από τις γνωστότερες βαφές που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, μετρήθηκαν 50 χημικές ουσίες στην κρέμα-βαφή, 7 στο εξελικτικό γαλάκτωμα και 22 στη μαλακτική κρέμα που εφαρμόζεται μετά τη βαφή. Αρκετές από αυτές τις ουσίες που περιέχονται στις βαφές, ελέγχονται εδώ και πολλά χρόνια για την επικινδυνότητά τους. Ο οξικός μόλυβδος (lead acetate) είναι μια τοξική ουσία, που έχει εγκριθεί για χρήση σε βαφές μαλλιών, σε συγκέντρωση όμως που δεν υπερβαίνει το 0,6%.

Πολλές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στις βαφές βασίζονται σε συνθετικά διαλύματα πίσσας ή άλλων παραγώγων του πετρελαίου, ενώ μερικές άλλες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα της κεφαλής, να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν καρκίνο σε πειραματόζωα και πιθανότατα στον άνθρωπο. Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη χημική ουσία αυτής της κατηγορίας είναι η PPD (p-phenylenediamine), η οποία δίνει ιδιαίτερα σταθερό χρώμα και ανθεκτικό σε πολλαπλά λουσίματα. Μερικές άλλες ύποπτες ουσίες είναι η 4-MMPD (4-methoxy-m-phenylenediamine), η 4-chloro-m-phenylenediamine, η 2-4-toluenediamine, η 2-nitro-p-phenylenediamine και η 4-amino-2-nitrophenol, ενώ συνεχώς ανακαλύπτονται όλο και περισσότερες, των οποίων η επικινδυνότητα είναι άγνωστη. Σημειώνεται ότι οι φυτικές βαφές, οι ανταύγειες (που δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα), οι βαφές χέννας, αλλά και τα χρωμοσαμπουάν, θεωρούνται πιο ασφαλείς μέθοδοι χρωματισμού των μαλλιών.

Σε τι αναφέρονται συνήθως τα παράπονα των καταναλωτών;
Στο Τμήμα Καλλυντικών Προϊόντων της Αμερικανικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά και στις ανάλογες υπηρεσίες πολλών χωρών, τα παράπονα των καταναλωτών για προϊόντα περιποίησης μαλλιών, κρατούν μια από τις πρώτες θέσεις. Τα παράπονα αυτά αναφέρονται συνήθως σε απώλεια μαλλιών, σπάσιμο τριχών, απολέπιση, κάψιμο ή ξηρότητα του δέρματος της κεφαλής. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις αναφέρονται αλλεργικές αντιδράσεις όπως κοκκινίλα ή φαγούρα, οι οποίες πολύ σπάνια μπορούν να εξελιχθούν σε πρήξιμο, δημιουργία φυσαλίδων στο πρόσωπο, αλλά και δυσκολία στην αναπνοή, οπότε καθίσταται απαραίτητη η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.

Ποια είναι η σχέση των βαφών μαλλιών με τον καρκίνο;
Από τη δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες πάνω στην πιθανότητα πρόκλησης καρκίνου από τις βαφές μαλλιών. Σε μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 1994 στο ιατρικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute, στην οποία συμμετείχαν 573.000 Αμερικανίδες, δείχθηκε ότι όσες γυναίκες χρησιμοποιούσαν για χρόνια βαφές, ιδίως σκουρόχρωμες, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από non-Hodgkin’s λέμφωμα και πολλαπλό μυέλωμα. Αντίθετα, σε μια άλλη έρευνα που περιλάμβανε 99.000 γυναίκες και δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά στο ίδιο περιοδικό, δεν βρέθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση των βαφών με οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. Επίσης, σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο American Journal of Epidemiology, με δείγμα 2.300 Ευρωπαίες γυναίκες, καταγράφηκε αύξηση 19% στα περιστατικά λεμφώματος, σε όσες έβαφαν για χρόνια τα μαλλιά τους. Αρκετές εργασίες, ακόμη, συσχετίζουν τη χρόνια χρήση βαφών μαλλιών, εκτός από τους καρκίνους του αίματος (λευχαιμίες, λεμφώματα, πολλαπλό μυέλωμα) και με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι μελέτες περιλάμβαναν γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές τουλάχιστον 6 φορές το χρόνο, για παραπάνω από 15 χρόνια. Οι έρευνες στο συγκεκριμένο πεδίο συνεχίζονται από ερευνητικές ομάδες σε διάφορα μέρη του κόσμου, χωρίς, όμως, να υπάρχει πλήρης συμφωνία ως προς τον βαθμό επικινδυνότητας των βαφών. Όσοι επιστήμονες, πάντως, υποστηρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης, πιστεύουν ότι ο καρκίνος αναπτύσσεται όταν οι χημικές ουσίες από τις βαφές περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, δια μέσου του δέρματος της κεφαλής.

Ποιες είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Τον Φεβρουάριο του 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, προειδοποίησε με ανακοίνωσή της για τους κινδύνους που απειλούν όσες και όσους χρησιμοποιούν βαφές μαλλιών, τονίζοντας ότι οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης και του αίματος, καθώς και σοβαρές αλλεργίες του δέρματος. Σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, από τις 46 βαφές μαλλιών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, οι 27 είναι ικανές να προκαλέσουν παρενέργειες στην υγεία. Από αυτές οι 10 χαρακτηρίζονται εξαιρετικά επικίνδυνες, για διείσδυση στο δέρμα και πιθανή πρόκληση καρκίνου, οι 13 απλώς επικίνδυνες και οι 4 μέτρια επικίνδυνες. Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε 22 χημικές ουσίες, που περιέχονται σε βαφές για μαλλιά, λόγω ισχυρών ενδείξεων συσχέτισής τους με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Η απαγόρευση επιβλήθηκε διότι το 60% των γυναικών και το 10% των ανδρών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάφουν τα μαλλιά τους τουλάχιστον 6 φορές τον χρόνο, οπότε ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεν είναι καθόλου αμελητέος. Ακόμη, όμως, και σε περιπτώσεις που κάποια ουσία απαγορευτεί, οι χημικές βιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σε ελάχιστο χρόνο παρόμοιες ουσίες, με ίδια αποτελεσματικότητα στο βάψιμο, αλλά και με την ίδια βλαπτικότητα στον οργανισμό των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόταν στις βαφές που κυκλοφορούν νόμιμα, με συγκεκριμένη εμπορική ονομασία. Για τα ανώνυμα προϊόντα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε για τη χημική σύσταση, ούτε για την ασφάλειά τους.

Μπορούν να ελεγχθούν οι βαφές;
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο έλεγχος όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι αδύνατος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες του εξωτερικού, για λόγους κόστους, αλλά και έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Για να γίνει έλεγχος από τις κρατικές υπηρεσίες σε κάποιο προϊόν, θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα παράπονα ή να αναφερθούν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία κάποιων καταναλωτών. Εξάλλου, δεν είναι απίθανο μια χημική ουσία, ενώ δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα στους περισσότερους ανθρώπους, σε ορισμένους να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις.

Πώς μπορεί να δοκιμαστεί μια βαφή μαλλιών από τους καταναλωτές;
Για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών, κυρίως από το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης, πριν από την εφαρμογή μιας βαφής, που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, είναι χρήσιμο να προηγηθεί μια δοκιμή που ονομάζεται τεστ ευαισθησίας. Το τεστ γίνεται με επάλειψη μικρής ποσότητας της κρέμας-βαφής, σε τμήμα δέρματος διαστάσεων περίπου 1Χ1 εκατοστού στο δέρμα πίσω από το αυτί, ή στο εσωτερικό του αγκώνα. Η κρέμα-βαφή θα πρέπει να μείνει στα σημεία αυτά για 45-60 λεπτά και στη συνέχεια να ξεπλυθεί με χλιαρό νερό. Για τις επόμενες 48 ώρες ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέξει μήπως εμφανιστεί φαγούρα, τσούξιμο, κοκκινίλα ή κάψιμο, οπότε, στην περίπτωση που υπάρξουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, η συγκεκριμένη βαφή θα πρέπει να απορριφθεί.

Πόσο επικίνδυνες είναι οι βαφές όταν μπουν στα μάτια ή καταποθούν;
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέχουν όσοι κάνουν βαφές, είναι να μην έλθει το προϊόν σε επαφή με τα μάτια, αφού μπορεί να προκαλέσει από απλή διαταραχή της όρασης, μέχρι και τύφλωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η βαφή μπαίνει στα μάτια όταν ο καταναλωτής προσπαθεί να βάψει τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες του (!). Σημειώνεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων, κανένα προϊόν βαφής μαλλιών που να είναι κατάλληλο για χρήση σε φρύδια ή βλεφαρίδες. Επίσης, η κατάποση των ουσιών αυτών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση, μια κατάσταση που μπορεί να παρατηρηθεί κυρίως σε άνδρες που επιχειρούν να βάψουν το μουστάκι τους (!).

Πρέπει να γίνονται βαφές όταν μια γυναίκα είναι έγκυος ή θηλάζει;
Οι βαφές, επειδή ακριβώς περιέχουν επικίνδυνες ή άγνωστης επικινδυνότητας χημικές ουσίες, θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της κύησης, ή όσο η γυναίκα θηλάζει το μωρό της, ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή βλάβη στον ευαίσθητο εμβρυϊκό ή παιδικό οργανισμό, από την διάχυση των ουσιών στο αίμα ή το μητρικό γάλα.

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι καταναλωτές;
Μερικές απλές οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών είναι:

- Προσεκτική τήρηση των οδηγιών που αναγράφονται στο φυλλάδιο της βαφής
- Ακρίβεια στους χρόνους εφαρμογής της βαφής
- Αποτροπή χρήσης βαφών σε μικρές ηλικίες
- Βάψιμο μαλλιών όσο αραιότερα γίνεται
- Προτίμηση ανοιχτόχρωμων και αποφυγή των σκούρων, και ιδίως των μαύρων, βαφών
- Πλήρης αποφυγή βαφής φρυδιών, βλεφαρίδων, μουστακιού ή άλλων σημείων του σώματος, εκτός της κεφαλής
- Προσοχή ώστε να μην μπει στα μάτια ή να μην καταποθεί η βαφή
- Μετά το τέλος του βαψίματος, πολύ καλό ξέπλυμα των μαλλιών με χλιαρό νερό
- Οι βαφές δεν πρέπει να εφαρμόζονται αν υπάρχουν πληγές στο δέρμα της κεφαλής
- Αν χρησιμοποιηθεί νέα βαφή, θα πρέπει να γίνει πρώτα δοκιμή στο δέρμα
- Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το μείγμα γαλακτώματος-βαφής που περισσεύει θα πρέπει να απορρίπτεται
- Δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται προϊόντα βαφής διαφορετικών εταιρειών, διότι μπορούν να προκύψουν βλαπτικές για τον οργανισμό ουσίες
- Πρέπει να αποφεύγονται τα ανώνυμα προϊόντα, διότι ενδέχεται να περιέχουν απαγορευμένες ουσίες
- Οι βαφές θα πρέπει να φυλάσσονται σε σημείο που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα παιδιά
- Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, όπως η αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να αναφερθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προστατευτούν οι υπόλοιποι καταναλωτές

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι κομμωτές/κομμώτριες;
Οι κομμωτές/κομμώτριες, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τις βαφές, θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις, ώστε να μειώσουν στο ελάχιστο τις πιθανές βλάβες στην υγεία τους. Έτσι, είναι απαραίτητο οι βαφές να γίνονται πάντα με γάντια μιας χρήσης, ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση των χημικών ουσιών στο δέρμα, αλλά και ο χώρος βαφής να έχει πολύ καλό εξαερισμό, ώστε να εισέρχεται στον οργανισμό τους με την αναπνοή όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα των επικίνδυνων χημικών ουσιών. Επίσης, οι απότομες κινήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται, ώστε να μην εκτινάσσονται σταγονίδια βαφής στην περιοχή των ματιών ή του στόματος.

Υπάρχει τελικά κίνδυνος για την υγεία από τις βαφές;
Μελετώντας κανείς τις δεκάδες επιστημονικές εργασίες που έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά, συμπεραίνει ότι υπάρχουν αρκετές χημικές ουσίες από αυτές που χρησιμοποιούνται στις βαφές μαλλιών, οι οποίες θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή. Εκτός από τις περιορισμένες τοπικές παρενέργειες ή τις σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις, η πλειοψηφία των ειδικών επιστημόνων θεωρεί ότι η συχνή χρήση των βαφών ενδέχεται να αυξήσει την πιθανότητα προσβολής από καρκίνους του αίματος (κυρίως λεμφώματα και πολλαπλό μυέλωμα), αλλά και της ουροδόχου κύστης.
Το γεγονός αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το βάψιμο των μαλλιών, που αποτελεί αναμφίβολα έναν από τα σημαντικότερα προπύργια της γυναικείας, αλλά τελευταία ολοένα και περισσότερο και της αντρικής, ομορφιάς. Εξάλλου, με την λογική της απομόνωσης κάθε επιβαρυντικού για την υγεία παράγοντα, η εγκατάλειψη των βαφών θα φαινόταν το ίδιο παράλογη με την απόφαση να μην κυκλοφορεί κάποιος στο δρόμο για να μην πάθει καρκίνο του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία, ή να μην χτυπηθεί από κάποιο αυτοκίνητο.

Επίλογος
Το βάψιμο των μαλλιών είναι μια προσωπική επιλογή, η οποία είναι χρήσιμο να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες ορθής χρήσης και ασφάλειας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πρόκλησης οποιασδήποτε βλάβης στην υγεία, όσων έρχονται σε επαφή με τις χημικές ουσίες που περιέχονται στις βαφές. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να νιώθουν και να δείχνουν όμορφοι και κανένας δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τα προϊόντα βαφής των μαλλιών, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη και να αποφασίζουν οι ίδιοι για ένα θέμα που επηρεάζει και διαμορφώνει ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής τους προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής.
************************************************


Χημικα Συντηρητικα - Parabens και καλλυντικά.

Τι είναι καλλυντικό
Σαν καλλυντικό λοιπόν αναφέρεται οποιοδήποτε παρασκεύασμα που προορίζεται για το δέρμα - ακόμη και για το τριχωτό ή τους βλεννογόνους - με σκοπό να το καθαρίσει, να το αρωματίσει, να το προστατεύσει ή να το διατηρήσει σε μια καλή κατάσταση. Ως εκ τούτου, η ποικιλία των καλλυντικών είναι διευρυμένη από προϊόντα όπως το σαπούνι, η οδοντόκρεμα, οι κρέμες, τα αρώματα, η ψιμυθίωση - το γνωστό σε όλους μακιγιάζ - και πολλών ακόμα άλλων.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή θα δούμε ότι από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος ασχολείται με την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων. Τότε δεν υπήρχε χρήση χημικών και τα σκευάσματα αυτά ήταν φυσικά, κατά συνέπεια δεν μιλούσαμε για κίνδυνο κάποιων χημικών πρώτων υλών για τον οργανισμό. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η εξέλιξη των εποχών έφερε και την εξέλιξη των πρώτων υλών.
Κατά τον 20ο αιώνα λόγω της βιομηχανικής επανάστασης ξεκίνησε η μαζική παραγωγή καλλυντικών προϊόντων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πρώτων υλών που δεν ήταν πάντα κατάλληλες για το ανθρώπινο δέρμα.
Στην Ευρώπη το πρώτο καλλυντικό, που χρησιμοποιήθηκε πολύ μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, ήταν μια λευκή βαφή με την οποία έβαφαν οι πλούσιες γυναίκες τα πρόσωπα τους. Ήθελαν να γίνονται χλωμές (δηλαδή πολύ άσπρες) πράγμα που ήταν στην μόδα! Φυσικά αυτό ήταν πολύ άσχημο για την υγεία τους ( και κάποτε θανατηφόρο !). Η λευκή βαφή που έβαζαν στο πρόσωπο τους δεν ήταν τίποτε άλλο από άσπρο μόλυβδο! Ο μόλυβδος ως γνωστό κατηγορείται για καρκινογένεση. Εδώ και αρκετό καιρό (ευτυχώς !) δεν χρησιμοποιείται πλέον η λευκή βαφή (ίσως επειδή τώρα "μοδάτοι" είναι οι μελαχρινοί/μαυρισμένοι), αλλά οι επιστήμονες είχαν αρχίσει εδώ και χρόνια να διερωτούνται μήπως αυτά που όντως χρησιμοποιούμε είναι κι αυτά επικίνδυνα.

Σήμερα δυστυχώς δεν αναρωτιόμαστε πια εάν είναι επικίνδυνα αλλά πόσο επικίνδυνα είναι, μια και είναι πια γνωστό ότι πολλά από τα συστατικά πού περιέχονται στα καλλυντικά είναι χημικές ουσίες άλλες πιο ήπιες και άλλες πολύ πιο επικίνδυνες. Οι περισσότερες από αυτές δεν είναι παράνομες(!), αλλά αποδεδειγμένα μέσα από επιστημονικές έρευνες, τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Και «τοξικό» σημαίνει δηλητηριώδες και ικανό να καταστρέψει ζωή. Είναι μια λέξη που πλέον δεν αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που θα έπρεπε αν και από 1/11/1998 με το νόμο τα καλλυντικά πρέπει να αναγράφουν στην συσκευασία τους όλα τα συστατικά που περιέχουν. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να προστατευτούμε, αφού οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε δίπλωμα χημείας και εύλογα δεν γνωρίζουμε ποια συστατικά είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Με άλλα λόγια δεν κοιτάμε ποτέ τι περιέχει το προϊόν αλλά πόσο «αποτελεσματικό» είναι, έστω και θεωρητικά, στο πρόβλημά μας. Κάτι που αύριο μπορεί να το πληρώσουμε πολύ ακριβά.
Δείτε: Διάβασε τις ετικέτες σωστά...

Πόσο μπορούμε λοιπόν να βασιστούμε στις όποιες έρευνες που κατά καιρούς εμφανίζουν οι εταιρίες καλλυντικών και αφορούν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των προϊόντων που παράγουν; (Σημειωτέον ότι άλλες έρευνες βλέπουν και άλλες δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας).


Το τοπίο είναι θολό. Και είναι θολό χωρίς σαφείς απαντήσεις ή απαγορεύσεις, γιατί η βιομηχανία καλλυντικών είναι μια εξαιρετικά προσοδοφόρα βιομηχανία. Άλλωστε το πιο διαδεδομένο (και ιδιαίτερα άστοχο) επιχείρημα της βιομηχανίας συμβατικών καλλυντικών, είναι ότι οι ποσότητες των τοξικών συστατικών αυτών είναι πολύ μικρές για να δημιουργήσουν πρόβλημα.
Τι γίνεται όμως όταν οι μικρές ποσότητες αθροίζονται, αφού κανείς δεν χρησιμοποιεί μόνο ένα καλλυντικό προϊόν και βέβαια όχι μια φορά στη ζωή του αλλά απεναντίας τα χρησιμοποιεί καθημερινά; Στατιστικά ο καθένας από μας χρησιμοποιεί κατά μέσον όρο πάνω από 10 προϊόντα περιποίησης σχεδόν καθημερινά (πχ σαπούνι, οδοντόκρεμα, σαμπουάν, αφρόλουτρο, κρέμα σώματος, κρέμα ημέρας, (after shave οι άντρες) άρωμα, αποσμητικό, βαφή μαλλιών, ζελ μαλλιών, μακιγιάζ …και ο κατάλογος είναι μακρύς)

Τα συστατικά που περιέχουν τα καλλυντικά διακρίνονται καταρχήν σε δυο κατηγορίες:Τα ενεργά και τα ανενεργά συστατικά.
Ενεργά συστατικά είναι αυτά που έχουν τη δράση του καλλυντικού και επιδρούν θετικά προς την επιδερμίδα. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, κι απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων περιποίησης που χρησιμοποιούμε.
Ανενεργά συστατικά ( ή αλλιώς έκδοχα) δηλαδή βοηθητικές ουσίες χωρίς απολύτως καμία δράση στο δέρμα μας που σκοπό έχουν να βοηθούν τη σταθερότητα και την υφή των προϊόντων όπως συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές κλπ. Κάποια απ’ αυτά τα ανενεργά συστατικά όχι μόνο δεν ωφελούν την επιδερμίδα αλλά τη βλάπτουν σοβαρά. Επιπλέον το δέρμα αναπτύσσει αμυντικούς μηχανισμούς αποβολής των συνθετικών ουσιών με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διείσδυση των ενεργών συστατικών του καλλυντικού και να γίνεται στην πράξη αναποτελεσματικό. (Αντίθετα στα φυσικά καλλυντικά τα οποία δεν περιέχουν ανενεργά συστατικά το δέρμα απορροφά σε βάθος τα συστατικά με αποτέλεσμα να έχουμε δυνατή δράση.)
Τα συστατικά αυτά λοιπόν των συμβατικών καλλυντικών είναι ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 10,000 διαφορετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι!!!!!
Πάνω από 150 κιλά καλλυντικά αλείφει ο καθένας από εμάς στο σώμα του κατά την διάρκεια της ζωής του (πάνω από 2 κιλά κάθε χρόνο)
Πρόσφατη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι η μέση καταναλώτρια συμβατικών καλλυντικών φιλοξενεί στο σώμα της 515 διαφορετικές χημικές ουσίες που προέρχονται κατά κύριο λόγο απ’ αυτά τα καλλυντικά
Οι συμβατικές κρέμες περιέχουν έως και 30 χημικά συστατικά και τα αντίστοιχα αρώματα έως και 400
Τα καλλυντικά διεισδύουν βαθιά σε όλες τις στοιβάδες (στρώματα) της επιδερμίδας μας- είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο
Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα χημικά μόρια συσσωρεύονται στο αίμα μας και στα ούρα
Οι χημικές αυτές ουσίες, που επαναλαμβάνω χρησιμοποιούνται νόμιμα (!!) στα συμβατικά καλλυντικά, προκαλούν ερεθισμούς, αλλεργικές αντιδράσεις, μαύρα στίγματα, σπυράκια, αφυδάτωση, φωτοευαισθησία (υπερευαισθησία στον ήλιο – πανάδες), πρόωρη γήρανση του δέρματος, είναι ύποπτα για καρκίνο, καρδιολογικές διαταραχές, ερεθισμούς στα μάτια, πρόβλημα στο αναπνευστικό σύστημα, πονοκεφάλους, ναυτία, εμετό, ζαλάδα, πτώση της πίεσης του αίματος, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, καρδιολογικές διαταραχές. διαταραχές στο αμυντικό σύστημα, κατάθλιψη του κεντρικού συστήματος και σε ακραίες περιπτώσεις διακοπή της αναπνοής και θάνατο.

Τα parabens είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως ως συντηρητικά στις βιομηχανίες κοσμετολογίας και φαρμάκων. Αυτές οι ενώσεις, και τα άλατά τους, χρησιμοποιούνται πρώτιστα για τις βακτηριοκτόνες και μυκητοκτόνες ιδιότητές τους. Βρίσκονται στα σαμπουάν και κυρίως σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος, καθώς και σε ενυδατικά προϊόντα για την φροντίδα των βρεφών. Επίσης σε τοπικά φαρμακευτικά, διαλύματα μαυρίσματος και οδοντόπαστες. Χρησιμοποιούνται επίσης ως πρόσθετες συντηρητικές ουσίες τροφίμων. Δυστυχώς τα Parabens μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς του δέρματος αλλά και εξ’ επαφής δερματίτιδα, όπως Rosacea, αλλά και οργανικές αλλεργίες.

Επίσης τα paraben προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος. Επιστημονικές μελέτες – αναφέρουν ότι τα parabens βρέθηκαν σε δείγματα όγκων στήθους και έτσι αυτές οι μελέτες έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνες. Αυτή η ίδια μελέτη έχει τροφοδοτήσει την πεποίθηση ότι τα parabens τα οποία βρίσκονται σε αποσμητικά μασχάλης και άλλα καλλυντικά μπορούν να μεταναστεύσουν στον ιστό του στήθους και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των όγκων. Επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να συσχετιστούν με το καρκίνο του μαστού, με βάση μια μελέτη από βρετανικούς επιστήμονες στην οποία αυτές οι συντηρητικές χημικές ουσίες βρέθηκαν στα δείγματα των όγκων στήθους. Σε ανάλυσή 20 όγκων στήθους βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις των parabens στα 18 δείγματα. Αυτό το αποτέλεσμα είναι βασισμένο στη δυνατότητα των parabens να μιμηθούν την οιστρογονική δράση των ορμονών, τα οποία είναι γνωστό οτι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.

Πολλά οιστρογόνα είναι γνωστά ότι συμβάλλουν στην αύξηση των όγκων. Δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού είναι σημαντική αιτία θανάτου των γυναικών και ένα πολύ υψηλό ποσοστό των νέων γυναικών κάνει χρήση αποσμητικών μασχάλης, θα πρέπει να γίνεται κατάλληλη ενημέρωση, όσον αφορά τα parabens καθώς και για την επίδραση και αποθήκευση τους στο σώμα, «λέει ο Dr.Philip Harvey, συντάκτης του περιοδικού της εφαρμοσμένης τοξικολογίας,» το οποίο δημοσίευσε και την έρευνα. Ο μοριακός βιολόγος Philippa Darbre στο πανεπιστήμιο του Reading αναφέρει ότι η εσωτερική μορφή των parabens που βρίσκονται στους όγκους αποδεικνύει ότι ο καρκίνος σαφώς έχει προέλθει από κάτι που εφαρμόστηκε στο δέρμα, όπως ένα αποσμητικό μασχάλης, κρέμα, και γενικά προϊόντα περιποίησης δέρματος ή sprays σώματος.

Αυτή η μελέτη έχει αποσπάσει ανησυχίες για τη χρήση butylparaben, methylparaben, proryloparabens, ethylparabens και άλλα προϊόντα εσωτερικά η όχι του βενζοϊκού οξέος από το οποίο παράγονται τα parabens που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα καλλυντικά και ανθιδρωτικά.
(Σχόλιο "τροφής", τι κάναν λοιπόν; "Έσπασαν" τα parabens, σε διάφορα ονόματα, έτσι ώστε να μπορούν να προσθέσουν περισσότερα από ένα και να είναι και κάτω από τα όρια ασφαλείας το καθένα. Έτσι παράγονται καθ`όλα "νόμιμα" προϊόντα, όλα μαζί όμως είναι πάνω και μάλιστα πολύ πάνω από τα όρια!!).

Φορτίο Σώματος.
Όταν το φορτίο του σώματος αυξάνεται πολύ συνήθως αρρωσταίνουμε και τότε το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναγκάζεται να συμβιβαστεί . Μια τέτοια περίπτωση είναι η πρόκληση αλλεργίας Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν εξωτερικοί παράγοντες μπαίνουν στα κύτταρα. Όπως οι τοξίνες οι οποίες αποδυναμώνουν τη κυτταρική μεμβράνη και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Μία περαιτέρω επίσης έντονη διαταραχή του φορτίου σώματος είναι και η περίπτωση της εμφάνισης του καρκίνου. Οι τοξικές χημικές ουσίες, όπως οι φυσικές αλλά και οι δημιουργημένες από τον άνθρωπο, μπαίνουν συχνά στον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορούμε δε να τις εισπνεύσουμε, να τις καταπιούμε στα μολυσμένα τρόφιμα ή το νερό, ή σε μερικές περιπτώσεις, να απορροφηθούν μέσω του δέρματος. Πολλές βρίσκονται σε ευρύ φάσμα καλλυντικών προϊόντων. Μια γυναίκα που είναι έγκυος μπορεί να τις περάσει στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Ο όρος «φορτίο σώματος «αναφέρεται στο συνολικό ποσό αυτών των χημικών ουσιών που είναι παρούσες στο ανθρώπινο σώμα σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Μερικές φορές είναι επίσης χρήσιμο να εξεταστεί το φορτίο σώματος μιας συγκεκριμένης, ενιαίας χημικής ουσίας, όπως, παραδείγματος χάριν, ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, ή η διοξίνη.
Μερικές χημικές ουσίες ή τα παράγωγα προϊόντα τους (μεταβολίτες) ανιχνεύονται στους οργανισμούς μας για λίγο πριν να εκκριθούν, όμως η συνεχής έκθεση σε τέτοιες χημικές ουσίες μπορεί να δημιουργήσει ένα «επίμονα» αρνητικό φορτίο σώματος. Το αρσενικό, παραδείγματος χάριν, εκκρίνεται συνήθως μέσα σε 72 ώρες από την έκθεση. Άλλες χημικές ουσίες, εντούτοις, δεν εκκρίνονται εύκολα και μπορούν να παραμείνουν για χρόνια στο αίμα, στο λιπαρό (παχύ) ιστό, στο σπέρμα, στους μυς, στα οστά, στον ιστό του εγκεφάλου μας, ή σε άλλα όργανα. Τα χλωριωμένα φυτοφάρμακα, όπως το DDT, μπορούν να παραμείνουν στον οργανισμό για 50 έτη. Εάν οι χημικές ουσίες περνούν γρήγορα ή αποθηκεύονται στους οργανισμούς μας, η δοκιμή φορτίων σώματος μπορεί να αποκαλύψει σε μας το μοναδικό χημικό φορτίο ενός ατόμου και μπορεί να δώσει πληροφορίες για πολλές χημικές ουσίες στις οποίες εκτιθόμαστε κατά την διάρκεια της ζωής μας. Από τις περίπου 80.000 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν γνωρίζουμε πόσες μπορούν να γίνουν μέρος του χημικού φορτίου του οργανισμού μας , αλλά γνωρίζουμε όμως ότι αρκετές από αυτές τις χημικές ουσίες έχουν μετρηθεί στους οργανισμούς ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τα Parabens είναι χημικές ουσίες που αποθηκεύονται για πιο μεγάλες περιόδους στο σώμα και είναι επομένως καταστρεπτικές. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο καθένας ζωντανός οργανισμός σήμερα φέρνει μέσα στον οργανισμό τουτουλάχιστον 700 μολυσματικούς παράγοντες. Πολλές χημικές ουσίες έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με μόρια σκόνης και ρεύματα νερού και να ταξιδεύουν μακριά από όπου παράγονται ή χρησιμοποιούνται και έτσι η υδρόγειος σφαίρα ‘’λούζεται σε μια χημική σούπα’’. Οι οργανισμοί μας δεν έχουν καμία εναλλακτική λύση παρά να απορροφήσουν αυτές τις χημικές ουσίες και να τις αποθηκεύσουν μερικές φορές για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Χημικές Ουσίες στο Γάλα της Μητέρας
Μια άλλη πηγή έκθεσης είναι το χημικό φορτίο σώματος των μητέρων μας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι χημικές ουσίες που αποθηκεύονται στο σώμα μιας γυναίκας έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν τον πλακούντα και να προκαλέσουν διαταραχή. Μερικές χημικές ουσίες από τον οργανισμό μιας μητέρας κινητοποιούνται και μεταφέρονται στα στήθη όπου παράγεται το μητρικό γάλα. Αυτές οι χημικές ουσίες μεταφέρονται έπειτα στο βρέφος κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το μητρικό γάλα παραμένει το καλύτερο τρόφιμο για τα μωρά, όπως δείχνουν οι πρόσφατες μελέτες, λόγω των ανοσολογικών, θρεπτικών και ψυχολογικών οφελών του. Γεγονός βέβαια είναι ότι οι βιομηχανικές χημικές ουσίες έχουν μολύνει το μητρικό γάλα, Ο θηλασμός εμποδίζει ελαφρώς την βλάβη που δημιουργείται από τους μολυσματικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ανάπτυξης. Μερικές από τις χημικές ουσίες που λαμβάνουμε από τις μητέρες μας κατά την κύηση και μέσω του θηλασμού παραμένουν σε μας για χρόνια, ως κληρονομιά που μας δίνουν οι μητέρες μας καθώς τα φορτία σώματος τους γίνονται δικά μας.

Γενετικές Ατέλειες
Μερικές φορές μια χημική ουσία επιτίθεται και βλάπτει ή νεκρώνει τα κύτταρα ή τους ιστούς στο οργανισμό μας. Μερικές χημικές ουσίες επιτίθενται στο γενετικό υλικό στον πυρήνα ενός κυττάρου, προκαλώντας άμεσα διαταραχή στο DNA, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μια κληρονομική ατέλεια η οποία τελικά μεταφέρεται στην επόμενη γενεά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις γονιδίων, οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνηση μια ακολουθία γεγονότων που οδηγούν σε καρκίνο, γενετικά προβλήματα, αναπτυξιακές ή αναπαραγωγικές δια ταραχές. Οι χημικές ουσίες που προκαλούν τον καρκίνο καλούνται καρκινογόνες ουσίες. Οι χημικές ουσίες που προκαλούν τα γενετικά προβλήματα καλούνται teratogens (τερατογένεση). Οι χημικές ουσίες που βλάπτουν την κανονική ανάπτυξη του εμβρύου, του νηπίου, ή του παιδιού, ή βλάπτουν τους αναπαραγωγικούς ιστούς μας καλούνται αναπτυξιακά/αναπαραγωγικά τοξικά προϊόντα. Μερικές χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη εμποδίζοντας την κανονική ορμονική λειτουργία. Αυτές οι χημικές ουσίες καλούνται ενδοκρινείς διακόπτες. Οι ενδοκρινείς διακόπτες είναι χημικές ουσίες που προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Μέσω αυτών των διαφόρων μηχανισμών, οι τοξικές χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν έναν μακροσκελή κατάλογο προβλημάτων υγείας., Παραδείγματος χάριν, άμεση βλάβη στους πνεύμονες, το συκώτι, το νεφρό, τα κόκαλα, το αίμα, τον εγκέφαλο και άλλα νεύρα, αλλά και στο αναπαραγωγικό σύστημα . Υπάρχουν εκατοντάδες δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία που μπορούν να προκύψουν από τις εκθέσεις στις χημικές ουσίες ή τα μέταλλα. Αυτά τα πιθανά αποτελέσματα περιλαμβάνουν τον καρκίνο, την υψηλή πίεση του αίματος άσθμα έλλειψη προσοχής, μνήμης, εκμάθησης και δείκτη νοημοσύνης, ασθένειες τύπου Parkinson , στειρότητα ,μικρότερη γαλουχία, ενδομητρίωση γεννητική δυσμορφία περιφερειακή ζημία των νεύρων και δυσλειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα.

Ορμόνες
Οι ορμόνες διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο δεδομένου ότι βοηθούν στην ανάπτυξη του εμβρύου, του νηπίου, και του παιδιού. Φυσικά, οι ορμόνες είναι επίσης σημαντικές στους ενηλίκους, δεδομένου ότι είναι κρίσιμες για την κανονική λειτουργία πολλών συστημάτων του σώματος. Το καταπληκτικό για τις ορμόνες είναι ότι είναι παρούσες και ενεργές μόνο σε μικροσκοπικά ποσά, όμως αυτά τα μικροσκοπικά ποσά παράγουν σημαντικά αποτελέσματα. Επιπλέον, η έκθεση σε έναν ενδοκρινή διακόπτη σε χαμηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης στιγμής στην ανάπτυξη μπορεί να ασκήσει ισόβιες επιδράσεις. Παραδείγματος χάριν, το γενετικό υλικό του αναπτυσσόμενου εμβρύου μπορεί να μπερδέψει μια ξένη χημική ουσία με μια ορμόνη, και αυτό μπορεί, στη συνέχεια, να προκαλέσει την αποστολή ενός ανακριβούς «σήματος» στους αναπτυσσόμενους ιστούς. Αυτά τα πρόωρα λάθη μπορούν μόνιμα να βλάψουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό, αναπαραγωγικό ή νευρικό σύστημα του βρέφους Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των parabens σε προϊόντα περιποίησης σώματος και των ενδοκρινών διαταραχών που μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο.

Ποιος φροντίζει για την υγεία και την ασφάλειά μας; Όταν περισσότερες από 80.000 χημικές ουσίες που συναντώνται στο εμπόριο, μόνο ένα μικρό ποσοστό τους έχει ελεγχθεί για πιθανή επίπτωση στην υγεία, όπως ο καρκίνος, η αναπαραγωγική τοξικότητα, η αναπτυξιακή τοξικότητα, ή επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μεταξύ δε των περίπου 15.000 που έχουν ελεγχθεί, λίγες έχουν μελετηθεί αρκετά ώστε να εκτιμήσουν σωστά τους πιθανούς κινδύνους δράσης τους . Δεδομένου ότι και ο έλεγχος, για κάθε κάθε χημική ουσία όταν εξετάζεται χωριστά και όχι σε σχέση με τις υπόλοιπες. Στην πραγματικότητα, κανένας δεν εκτίθεται πάντα σε μια ενιαία χημική ουσία, αλλά σε μια χημική σούπα, τα συστατικά της οποίας μπορούν να αλληλεπιδράσουν ώστε να προκαλέσουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία.

Δυστυχώς οι πληροφορίες που έχουμε για τη δράση του αρνητικού φορτίου του σώματος δεν είναι επαρκείς, ούτε η βλαβερή δράση αλλά και τα επίπεδα των στοιχείων που βρίσκονται στη θάλασσα, στον αέρα, στη γη, στα τρόφιμα και γενικά σ’ όλη την φύση.


********************************************

Με τι, δηλητήρια, πλένουμε τα δόντια μας;

Καθημερινά οι οδοντόκρεμες εξελίσσονται. Σήμερα έχουμε οδοντόκρεμες κατά της πλάκας, της τερηδόνας, της ουλίτιδας, για λεύκανση, για ευαίσθητα δόντια, λευκές, με ρίγες, ακόμα και με γεύση βοδινού για τα σκυλιά!!!

Ας δούμε αναλυτικά τα συστατικά μιας οδοντόκρεμας του εμπορίου και ας βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Η οδοντιατρική φιλοσοφία δεν απέχει πολύ από την ιατρική φιλοσοφία. Δυστυχώς και οι δύο προσανατολίζονται στη θεραπεία των συμπτωμάτων και όχι την πρόληψη. Η προσπάθεια πρόληψης των οδοντιατρικών παθήσεων θα έπρεπε να είναι στραμμένη προς την υγιεινή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα, που εξ' ορισμού είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο project.

Οι οδοντόκρεμες καθαρίζουν τα δόντια και αφαιρούν τη πλάκα, γεγονός που είναι πλεονέκτημα, αλλά αν επιθυμείτε να διατηρήσετε τα δόντια σας σε καλή υγεία, ίσως οι οδοντόκρεμες και να μη σταθούν οι καλυτεροι σύμμαχοι σας.
Ο λόγος;

Μια σύγχρονη οδοντόκρεμα περιέχει τα εξής:


Γλυκερίνη: Η προσθήκη της στην οδοντόπαστα μάλλον δεν είναι και η ιδανική χρήση αυτής της, κατά τα άλλα, πολύτιμης ουσίας. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως η γλυκερίνη αφήνει ένα film πάνω στα δόντια που αποτρέπει τη φυσική τους ικανότητα για αναδόμηση. Επίσης μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας, αν έχει επεξεργαστεί με χημικά. Και δε νομίζω πως οι βιομηχανίες ψάχνουν τόσο για ποιότητα, όσο για μια φθηνή λύση.

SLS (Sodium Laurel Sulfate): Είναι επιφανειοδραστικός παράγοντας (τασιενεργός ουσία), στον οποίο οφείλεται ουσιαστικά το "καθαριστικό" κομμάτι της οδοντόκρεμας. Αν κάποιες φορές, μετά το βούρτσισμα, νιώσατε να έχετε χάσει την αίσθηση του γλυκού, ευθύνεται το SLS. Είναι αποδεδειγμένα ερεθιστικό για το δέρμα και προστίθεται μόνο σε προϊόντα που ξεπλένονται μετά τη χρήση τους (πχ. σαμπουάν, οδοντόκρεμες), όχι σε αυτά που παραμένουν πάνω στο δέρμα, χωρίς να ξεπλυθούν (πχ. κρέμες). Τα γνωστά μας SLS φημολογείται πως είναι καρκινογόνα. Ωστόσο πολλές εταιρείες τα χρησιμοποιούν στις οδοντόκρεμες τους, ισχυριζόμενες πως είναι ασφαλή. Το ρισκάρετε;

Triclosan: Το συναντάμε συνήθως σε αντιβακτηριδιακά προϊόντα και σε πολλές οδοντόκρεμες του εμπορίου. Κατατάσσεται από τους περιβαλλοντολογικούς οργανισμούς στα εντομοκτόνα, γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο τόσο για τον άνθρωπο, όσο και το περιβάλλον. Ενοχοποιείται για ορμονικές διαταραχές, μυοπάθεια, υπογονιμότητα, αποβολές εμβρύων και καρκίνο του δέρματος. Ακόμη η εκτεταμένη χρήση του συνδέεται με τη κατακόρυφη αύξηση των αλλεργιών στα παιδιά. Όταν το triclosan αντιδράσει με το χλώριο (που περιέχεται και αυτό σε πολλά προϊόντα καθαρισμού), δημιουργούνται επικίνδυνες για την υγεία ενώσεις, όπως το χλωροφόρμιο.

Τεχνητά γλυκαντικά: Είναι ίσως το πρώτο συστατικό που πρέπει να σας κάνει να αμφισβητήσετε τις οδοντόκρεμες. Όλα τα τεχνητά γλυκαντικά είναι καρκινογόνα και καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, τελεία και παύλα. Ακόμα και στον κύριο στόχο τους, δηλαδή τη καταπολέμηση της παχυσαρκίας, απέτυχαν παταγωδώς, μιας και αποδείχτηκε πως προκαλούν περαιτέρω αύξηση βάρους.

Φθόριο (fluoride): Στη μορφή που υπάρχει στην οδοντόκρεμα, το φθόριο είναι τοξικό. Είναι υποπροϊόν του αλουμινίου και χρησιμοποιείται σε ποντικοφάρμακα και σε βιομηχανικά εντομοκτόνα. Φθόριο σε αυτή τη μορφή δεν υπάρχει πουθενά στη φύση. Ουσιαστικά η προσθήκη του στις οδοντόκρεμες δε κάνει αυτό που υπόσχεται, δηλαδή να προστατεύσει τα δόντια από τη τερηδόνα. Σύμφωνα με τον FDA είναι φάρμακο και ιδιαίτερα τοξικό αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Με λίγα λόγια δηλητηριάζετε κάθε μέρα τον οργανισμό σας. Μια πολύ μικρή ποσότητα (~3gr) μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικο άντρα 70+kg.
Σχόλιο "τροφής": Καλά, για τον βίο και την πολιτεία του φθορίου έχουμε δει εδώ τι συμβαίνει, μιάς και οι καλές αρχές αυτού του κόσμου φθοριώνουν το νερό μας, έτσι ώστε να το καταναλώνουμε θέλοντας και μη:
Το Φθόριο και οι επιπτώσεις στην υγεία μας. Μέρος 1ο. (Βίντεο)

Φθόριο: δηλητήριο στην οδοντόπαστα & το νερό. Μέρος 2ο.
και:
Πώς να κάνετε αποτοξίνωση του φθορίου από το σώμα σας!

Αιθανολαμίνες (DEA): Είναι συστατικό που δίνει αφριστικές ιδιότητες στην οδοντόκρεμα. Προκαλεί ορμονικές διαταραχές και σχηματίζει καρκινογόνες νιτρικές ενώσεις. Επαναλαμβανόμενη χρήση του DEA στο δέρμα (που υπάρχει σε πολλά καλλυντικά και καθαριστικά), αυξάνει το κίνδυνο για καρκίνο ήπατος και νεφρών. Δε ζεις ούτε χωρίς το ένα, ούτε χωρίς το άλλο.

Φορμαλδεΰδη: Αυτή ακριβώς την ουσία που χρησιμοποιούν τα νεκροτομεία σε καθημερινή βάση για τη διατήρηση πτωμάτων, περιέχει και η οδοντόκρεμα σας. Σκοτώνει όλα τα βακτηρίδια στα δόντια μετά από το γεύμα σας και σιγά-σιγά και εσάς. Εάν καταποθεί σε μεγάλη ποσότητα είναι θανατηφόρος.

Υποπροϊόντα του πετρελαίου (Parabens): Προστίθενται στις οδοντόκρεμες για να προσδώσουν απαλή υφή. Παράγωγα του πετρελαίου, σίγουρα δεν είναι συστατικά για να τα βάζετε στο στόμα σας ή οπουδήποτε αλλού. Τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί για τα parabens, καθώς αφορούν όλα τα ήδη καλλυντικών, δείτε περισσότερα: Χημικα Συντηρητικα - Parabens και καλλυντικά.
Οξείδιο του τιτανίου: Χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία χρωμάτων, κυρίως στο λευκό χρώμα. Στην οδοντόκρεμα, κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Δίνει στα δόντια σας, για λίγη ώρα, μια πιο λευκή όψη, ξεγελώντας σας για τις δήθεν λευκαντικές ιδιότητες της οδοντόκρεμας.

Hydrated silica: Είναι μεταλλικό στοιχείο που αποκαλείται και διοξείδιο του πυριτίου. Όταν το διοξείδιο του πυριτίου ενωθεί με άνθρακα, σε υψηλή θερμοκρασία, προκύπτει η σιλικόνη (silicone). Με περαιτέρω επεξεργασία της σιλικόνης προκύπτουν διάφορα πολυμερή, γνωστά ως σιλικόνια, σε μορφή υγρού, γέλης ή ουσίας με ελαστική σύσταση. Είναι απαραίτητη προσθήκη στις οδοντόκρεμες, ώστε να μπορέσει να δράσει το φθόριο (fluoride). Βρίσκεται κυρίως στις οδοντόκρεμες σε μορφή gel και σε αυτές με ρίγες, αλλά και στις λευκές.

Αλλαντοΐνη: Χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει τους ερεθισμούς, που προκαλούνται στους βλεννογόνους (ούλα, χείλη, γλώσσα) από τα παραπάνω χημικά. (Τέλειο;)

Γευστικά βελτιωτικά: Είτε λέγεται μενθόλη, είτε κάπως αλλιώς, χωρίς αυτά η οδοντόκρεμα θα είχε γεύση μπογιάς και λιπαντικού μαζί.

Σας έφτασαν; Μήπως είναι πια καιρός να αρχίσετε να φτιάχνετε τη δική σας οδοντόκρεμα;
Δείτε: Σπιτική οδοντόκρεμα, χωρίς τα δηλητήρια του εμπορίου!!

Έχω ξανά πει και θα συνεχίσω να το λεω, με κίνδυνο να σας κουράσω, αλλά είναι ζωτική σημασίας και οφείλετε να το αντιληφθείτε, διότι αρκετά "έπαιξαν" στις πλάτες μας: ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΈΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΏΝΕΤΕ!!!, καιρός να αναλάβουμε την ευθύνη για ότι μας συμβαίνει, διότι η δική μας αδιαφορία, ανοίγει τις πόρτες για να κάνει τα όποια "παιχνίδια" του ο καθένας...
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.