ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν

 Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο
Ωραία η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, πλαισιωμένη με πρωτοχρονιάτικα τραγούδια , ωραία τα Χριστουγεννιάτικα  πάρκα, ωραίο το ειδυλλιακό περιβάλλον που φτιάχνει ο κάθε δήμος θέλοντας  να προσφέρει θέαμα στου πολίτες. Όμως, η ουσία δεν είναι εκεί. Με τις προβλεφθείσες εδώ και καιρό από τα μετεωρολογικά Δελτία  χιονοπτώσεις, που μας ήλθαν με ωκυβόλο ταχύτητα   από το φαινόμενο «Αριάδνη», ο Νομός κατεκλύσθη από χιόνια, κατακλύστηκε όμως και η ωραία Αλεξανδρούπολη. Αναμφισβήτητα, το χιόνι ήταν πολύ.
Αδιαμφισβήτητα όμως δεν μπορεί ο Δημοτικός  μηχανισμός, όπως  εκφράζεται και υλοποιείται με τα κατά τόπους όργανά του , να έχει δώσει διέξοδο στους πολίτες  από το ζωογόνο κατά τα άλλα χιόνι μόνο στην κεντρική Λεωφόρο Δημοκρατίας, ενώ όλοι οι άλλοι κεντρικοί  δρόμοι
,δύο μέρες μετά τη χιονόπτωση να έχουν γίνει παγοδρόμια, με ό, τι δυσμενές για τους πολίτες αυτό  συνεπάγεται. Η επίκληση ,ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν άφησαν πίσω τίποτα και γι αυτό υπάρχουν μόνο λίγα εκχιονιστικά μηχανήματα, όχι μόνο δεν πείθει  αντίθετα δημιουργεί θυμηδία και θυμό συνάμα ,γιατί αρκεί η συστηματική και μεθοδική ρίψη άλατος  τουλάχιστον στους κεντρικούς  δρόμους της πόλεως μας για να αποφύγουμε δυσάρεστα φαινόμενα αιφνίδιων μη  «καλλιτεχνικών» πατινάζ, που πολλές φορές έχουν δυσάρεστες καταλήξεις μέχρι και το Νοσοκομείο. Φυσικά η κατάσταση αυτή δεν τιμά τους άρχοντες του Δήμου. «Δόξα τω  Θεω» υπάρχουν οργανωμένες μετεωρολογικές υπηρεσίες και προβλέπουν τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα, αν όχι εβδομάδες, μέρες πριν. Έτσι, και η Διοικητική μηχανή του Δήμου μας, όφειλε, σεβόμενη τους πολίτες της, να έχει καθαρίσει σε σημαντικό βαθμό τους κεντρικούς δρόμους της πόλης πέραν της Λεωφόρου Δημοκρατίας, προκειμένου, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, να μην κινδυνεύουν να κάνουν τσουλήθρα, να σπάζουν  κόκαλα ,οδηγούμενοι ,όπως ήδη αναφέρθηκε, ακόμη  και με  ασθενοφόρα στα επείγοντα  του  Νοσοκομείου. Ήδη οι πληροφορίες από το Νοσοκομείο φτάνουν δυσάρεστες .Γεμάτα από περιστατικά τα επείγοντα αλλά και η ορθοπεδική κλινική κυρίως από ηλικιωμένους. Αρκετές από τις περιπτώσεις αυτές αφορούν κτυπήματα και στο κεφάλι , ενώ όπως πληροφορούμαστε υπάρχει πρόβλημα  με τον αξονικό τομογράφο του Νοσοκομείου.     Αιτιολογίες του τύπου ,ότι ο καθένας θα έπρεπε να καθαρίσει το χιόνι μπροστά από την αυλή του δεν πείθουν , αντίθετα υποτιμούν την προσωπικότητα και νοημοσύνη μας. Αλήθεια οι καταστηματάρχες δεν ήταν εκείνοι που με δική τους πρωτοβουλία απομάκρυναν τα χιόνια μπροστά από τα πεζοδρόμιά τους  στους κεντρικούς δρόμους με φτυάρια ,με σκούπες και με οποιοδήποτε άλλο μέσο; Το ίδιο δεν έκαναν  και οι συμπολίτες μας στην πλειοψηφία τους; Οι δρόμοι όμως; Θα τους καθαρίσουν κι αυτούς οι πολίτες; Το χιόνι που έχει απομείνει τώρα πια στους δρόμους έχει γίνει πάγος, γιατί οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας το παγώνουν. Φαινομενικά δείχνει να έχει λιώσει αλλά δεν είναι έτσι! Οι παγίδες πολλαπλασιάζονται κάθε στιγμή ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.
Οι δήμοι πρέπει από την πλευρά τους να υλοποιούν την κατοχύρωση των Συνταγματικών Δικαιωμάτων   των πολιτών. Όπως αυτό του σεβασμού και προστασίας της προσωπικότητάς των που θεμελιώνεται στο άρθρο  5 του Συντάγματος. Αλήθεια πως ο κάθε πολίτης θα μπορεί να αναπτύσσει την προσωπικότητα του και  να συμμετέχει στην κοινωνική οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας  και της περιοχής του φυσικά , όταν οι δημοτικές αρχές δεν έχουν πράξει το αυτονόητο; Να του παρέχουν ασφαλή διέλευση μέσα στην πόλη αλλά και στους οικισμούς της;! Γιατί δεν νοείται μέσα στο 2017 με τόσο προηγμένη τεχνολογία-που εδώ χρειάζεται βασικά αλάτι και πάλι αλάτι –να μην είναι, τρείς μέρες κοντά μετά τις χιονοπτώσεις, καθαρισμένες και οι πιο απόμακρες γωνιές των πιο απομακρυσμένων οικισμών της περιοχής! Γιατί άραγε δεν είναι καθαρή η Μάκρη , τα Δίκελλα, ή  η Νέα Χιλή, αλλά  το χιόνι παγωμένο  να παραμονεύει ύπουλα παντού. Πώς αλήθεια υλοποιείται η θεμελιώδης συνταγματική διάταξη του άρθρου 2 παρ.1 περί  σεβασμού της αξίας  και προστασίας του ανθρώπου, όταν τα παγοδρόμια της Αλεξανδρούπολης έχουν γίνει  ο εφιάλτης μας , ιδιαίτερα , όταν βραδιάζει;!
Να θυμίσουμε βέβαια ,ότι όσα σε γενικές αρχές το Σύνταγμα μας επιτάσσει, τα προβλέπει και ο καλλικρατικός  Νόμος   υπ αρ. 3852/2011 .Σύμφωνα με το άρθρο 58 του πιο πάνω νόμου  ο Δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα , κατευθύνει τις δράσεις του Δήμου  για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης …Κατ άρθρο 59  του ίδιου Νόμου τον Δήμαρχο  επικουρούν οι αντιδήμαρχοι … Με την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης δεν υλοποιούνται ούτε οι επιταγές του καλλικρατικού Νόμου, αφού αλατιέρες δεν υπάρχουν,  ενώ  μέχρι  το πρωϊ, πριν λάμψει ο Ζείδωρος Ήλιος (μοναδική μας ελπίδα για να λιώσει το χιόνι;) η εικόνα θύμιζε τοπίο Γροιλανδίας.  Ας γνωρίζουν όμως οι πολίτες ,πως για τις πράξεις ή παραλείψεις  των οργάνων του Δήμου ,που  ενδεχομένως να τους προκαλέσουν ατυχήματα και συνακόλουθα ζημιά ,υπόλογος για αποζημίωση είναι ο Δήμος Αλεξ/πολης ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων! Άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του ΑΚ. Αναμένεται και νέος Χιονιάς και το έργο κατά όπως φαίνεται θα έχει συνέχεια… Πάντως, των φρονίμων τα παιδιά ,πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…




Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.