Όπου Πασόκ και σκάνδαλο! Νέες δικογραφίες κατά Τζέφρυ και άλλων για παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ - Τους καλύπτει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Παράνομες χρηματοδοτήσεις πέντε Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών και Ανωνύμων Εταιρειών που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με πάνω από 6,3 εκατομμύρια ευρώ φέρονται να είχαν υπογράψει, την περίοδο 2001-2003, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και ο τότε υφυπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

Σήμερα στη Βουλή διαβιβάστηκε δικογραφία, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δυο πολιτικών προσώπων που φέρονται να συνήργησαν σε παράνομη χρηματοδότηση Νομικών Προσώπων (ΜΚΟ και ΑΕ) από το Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το capital.gr η περίοδος που αναζητούνται πολιτικές ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα είναι από 2001-2003, καθώς τότε υπεγράφησαν οι σχετικές αποφάσεις, ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα από 2001-2008, καθώς οι καταβολές απλώθηκαν σε βάθος χρόνου.
Η δικογραφία ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου και οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται είναι "απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με τις νόμο περί καταχραστών δημοσιου", καθώς και "ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ εξακολούθηση".
Τα μη πολιτικά πρόσωπα που τελούν υπό κατηγορία είναι ο γνωστός από την εμπλοκή του και σε άλλες σχετικές δικογραφίες Αλεξ. Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), Νικ. Μπάζας, πρώην διευθυντής της διευθύνσεως αναπτυξιακής πολιτικής και Γ. Φιλιππέος, υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ και των ΑΕ και συγκεκριμένα των:

- Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεποικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  
- Ινστιτούτο Μελετών, ερευνών, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ.
- Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ.
- Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ.
- Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρία επιχειρηματικό γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.

Λίγη ώρα αργότερα διαβιβάστηκε στη Βουλή και δεύτερη δικογραφία για παράνομη χρηματοδότηση σε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα (ΜΚΟ και Α.Ε.) από το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν ποινικές ευθύνες (παραγεγραμμένες) του τότε υφυπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Η δικογραφία αφορά παράνομες χρηματοδοτήσεις του 2005 σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, μεταξύ των οποίων  τη ΜΚΟ "Ευαισθητοποίηση του κοινού για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα κακοποιημένα παιδιά της Αφρικής" και την "Εταιρία για την ανεξιθρησκεία ευημερία και ανάπτυξη των λαών". Στα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται αποδίδονται αδικήματα για απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.